Empreses

29/12/2021

Reflexionem sobre la restauració a Europa amb unes jornades a la Falconera

S’ha celebrat a La Falconera una jornada tècnica sobre restauracions de pedreres per intercanviar experiències i bones pràctiques amb biòlegs de la Universitat de Lieja, responsables del projecte europeu “Life-in-quarries”.

Aquest mes de novembre s’ha celebrat a La Falconera una jornada tècnica sobre restauracions de pedreres. Promsa ha organitzat l’acte conjuntament amb dues de les entitats més importants del sector dels àrids: el Gremi d’Àrids, una organització present a Catalunya i liderada per Jaume Puig, i amb la Federación Nacional de Áridos, d’àmbit estatal i dirigida per César Luaces. 

La jornada ha estat molt enriquidora, ja que hem tingut l’oportunitat d’intercanviar experiències i bones pràctiques amb un grup de tres biòlegs de la Universitat de Lieja (Bèlgica), responsables del projecte europeu “Life-in-quarries” que han finalitzat enguany. L’equip d’investigadors ha pogut estudiar durant cinc anys una vintena d’explotacions mineres de Valònia, utilitzant tècniques de preservació mediambiental d’espècies protegides en zones humides durant l’explotació.

El projecte belga ha estat recolzat per LIFE, l'instrument de finançament de la Unió Europea per al medi ambient i l'acció pel clima. Aquest programa té com a objectiu contribuir a la implementació, actualització i desenvolupament de la política i legislació mediambiental i climàtica de la UE mitjançant el cofinançament de projectes amb alt valor afegit.

També hem comptat amb els ormitòlegs Kiku Parés i Rafael Bosch, que ens han explicat l’evolució de dos ocells presents a les pedreres del Garraf i que actualment estan en perill d’extinció: el còlit negre i l’àguila cuabarrada. Emílio Valbuena, el biòleg del Parc Natural del Garraf, ens ha presentat accions dirigides a preservar les espècies més vulnerables i ens ha explicat que espais com La Falconera poden servir per a crear hàbitats per aquestes espècies.

Per part de Promsa, els participants en aquesta jornada han sigut la Pilar López, responsable de Medi Ambient, i en Carles Ventura, responsable de La Falconera. Ambdós han fet divulgació de les bones pràctiques en els temes tractats en l'acte i han destacat la importància de la integració de les espècies autòctones en la futura restauració de La Falconera.

Jornades